Když vám poslední kniha zničí celou trilogii...

Po týdnu se opět hlásím a přitom zuřím. Mělo by to být jasné už z názvu článku - dočetla jsem trilogii Hunger games a jsem neskutečně zklamaná. S kým jiným bych se o to měla podělit než s vámi? Je mi jasné, že všechny to zajímat nebude, ale vážně jsem potřebovala napsat o svých dojmech. Snažila jsem se neprozradit nic důležitého pro ty, kteří čekají na poslední části filmu (i přes své zklamání na film půjdu, ale doufám, že napraví to, co kniha spáchala), nebo pro ty, kteří knihu ještě nečetli, ale chystají se na to.


Byla jsem ráda, že se mi konečně dostala pod ruku celá trilogie Hunger games, protože jak jistě víte, filmem jsem byla úplně uchvácená. Vyšlo mi to zhruba jeden den na jeden díl, takže jsem tři dny hlavně četla a tak se trochu i vžila do hladových her. První dva díly korespondují s filmem, a tak pro mě nebyly překvapivé, ale byly čtivé a ani trochu jsem se v nich nezklamala. Proto o Aréně smrti a Vražedné pomstě nebudu dál psát, je to zbytečné. Ale poslední část - Síla vzdoru už si zaslouží nějakou tu špínu na svůj účet.

Autorka se dostala úplně jinam - z napínavého scifi se stalo válečné drama. Samozřejmě, pokračovalo to způsobem, jakým skončil druhý díl, měla jsem čekat něco trošku jiného, ale nikdo určitě nečekal něco takového. Přesto jsem četla a byla zvědavá - samozřejmě že chci vědět, jak se děj bude vyvíjet dál, i když jsem se dostala s hladových her do světové války. Jenže čím dál jsem byla, tím víc ve mně vyhasínala naděje na to, že bude kniha zachráněná. Co je pro mě nejhorší je fakt, že se z Katniss stala úplná troska. Stále pod prášky, bez odhodlání, bez jiskry, ve třetí části její osobnost umřela a její tělo se stalo jen nějakou loutkou. Nechává se líčit, měnit, zranit, léčit, znovu upravovat, znovu zranit (Je zraněná? No co, vyndáme slezinu, zrychlíme hojení žeber. Je popálená? Ok, přidáme ji kožní štěpy. Má ošklivou jizvu? Tu zamaskujeme, to přeci nemůže být vidět, hlavně ať je naše prázdná schránka stále naživu a krásná). Je odporné neustále číst, jak je omámená, duchem nepřítomná, jak se vzdává a nechává se sebou dělat co chtějí. Navíc se stává televizní loutkou třináctého kraje a neustále natáčí proklamy, aby se ostatní kraje vzbouřily. Pak je tady nově bezcitný Hurikán, který vymýšlí pasti na lidi, nakonec právě jeho past způsobí ty největší škody. A pak je tu ta scéna s dětmi a padáčky... Kdo četl, ví o čem mluvím, a teď mi řekněte - nebylo vám z toho zle?. Celé se to nakonec změnilo v horor a z knížky mi jen zůstala hořká pachuť a v paměti se mi uchovaly nejhorší scény.

Čekáte snad nějaký nadějný konec? Nečekala jsem úplný happy end bez jediného mráčku, to vážně ne, ale tohle zakončení je vážně beznadějné. Naše troska troskou už navěky zůstane. Ano, sice ji zůstane jeden z chlapců a podle závěrečné části bude mít v budoucnu i dvě děti, ale mít noční můry do konce života a určité prázdno v sobě není zrovna uspokojující. Navíc si pak uvědomíte, že se ji nepodařilo změnit vůbec nic (ale nechci prozrazovat to hlavní, a tak mlčím a snad ti, kteří Sílu vzdoru četli nějak odvodí o čem mluvím).

Čím víc se kniha blížila ke konci, tím rychleji za sebou umíraly známé postavy, nakonec jich zbyla jen hrstka, a vlastně celá populace se zredukovala na úplné minimum.

Takže jsem vážně naštvaná, zklamaná a protože jsem byla tak intenzivně začtená, ještě to ve mně stále zůstává - grrrrrr.
Takže teď vás prosím, pokud někdo četl celou trilogii, řekněte mi, že jsem to přečetla úplně špatně a vysvětlete mi, jak to je, protože to přece nemůže být pravda! :D Ale stačí mi i to, když napíšete, jaké jste měli z knihy pocity vy.

Teď si budu muset rychle najít knihu, která mi pomůže zapomenout na tuto :D.
Mějte se krásně,
vaše Caroline*

Komentáře

  1. Já viděla pouze jeden film a u toho jak to čtu asi i zůstanu.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No i druhý je skvělý :D ale fakt netuším jak udělají poslední část tak, abych nezuřila :D

      Vymazat
  2. Ten top vypadá taky dobře =) film jsem viděla a první část knihy přečetla, na zbytek se nechystám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bude nejlepší poslední knihu vynechat, ale u filmu si nejsem jistá, proto se na něj chystám, snad se jim podaří vydolovat to nejlepší a ostatní zamlčet :).

      Vymazat
  3. Já jsem teda žádný díl nečetla, pouze jsem viděla 1. část zpracovanou jako film. Tak aspoň vím, že na ten třetí se nebudu dívat :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To neříkám, film může být skvělý, i když kniha nestojí za nic, ono není zas tak obtížné ze špatné knihy udělat skvělý film a naopak :).

      Vymazat
  4. Upozornění pro ostatní - komentář může obsahovat spoilery! :-) Naprosto s tebou souhlasím! Celá třetí kniha byla na můj vkus urychlená. Celé to působilo zmateně, jako kdyby se autorka snažila to nějakým způsobem ukončit - bohužel špatně. A konec? Ten byl zase neuvěřitelně naivní - žili spolu šťastně a měli děti. Vůbec to tam nesedělo. A o dalších postavách (Hurikán, Katnissina matka,...) už pak dál nic nevíme, což je škoda. Nejvíc mě však vytočila smrt Finnicka :-(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že v tom nejsem sama. (POZOR SPOILERY) Ano, ten konec je prostě úplně mimo, asi těžko mohla být někdy v budoucnu šťastná po tom, jak její situaci autorka v celé knize vylíčila... vůbec to tam nesedělo, možná ji došlo, jak hrdinku v třetí knize zničila a chtěla to napravit nějakým "šťastným koncem", ale mi rozhodně šťastný nepřišel, po tom, co všechno se už odehrálo. Taky mě vytočila smrt Finnicka, ale nejen jeho, ale i dalších postav, které tam tak rychle za sebou umíraly. Poslední kapkou byla Prim, protože tím se všechno stalo zbytečným - to, jak se Katniss přihlásila místo ní, aby ji zachránila, a nakonec stejně zemře, vážně mi to zničilo celou trilogii... I to, co se vyklubalo z Hurikána... škoda slov, je to jedno veliké zklamání.

      Vymazat
  5. Ha há, prý: řekněte mi, že jsem to přečetla špatně :D Četla jsem první dva díly a viděla všechny (prozatím uveřejněné) filmy a na třetí knihu se teprve chystám - koupila jsem si ji z peněz z brigády jako takové potěšení za to, že jsem vydržela a nechala ji měsíc u ledu, že počkám, až budou prázdniny ;) Tvůj názor mě nijak neodradil (obvykle je to naopak, vždycky si někde přečtu něco o knížce a pak už na ni nemám vůbec chuť ;)), spíše navnadil, abych si ji přečetla a zhodnotila to sama (negativní reklama je pořád reklama) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, já tím nechtěla nikoho odradit, jen to ze sebe dostat a dovědět se, jak na to reagovali jiní. Tak mi nezapomeň napsat, co ty na to, protože vážně doufám, že trochu jiný pohled na věc to spraví :D. Budu se těšit, snad z toho nebudeš tak špatná jako já (ale já si to prostě moc beru, protože je to srdcovka).

      Vymazat
  6. Aaaa, to nie! Knihy som nečítala, len filmy pozerala, ale takto to predsa...nemôže byť, že nie? Teda na film i tak pôjdem, veď to nemôže skončiť tak...zúfalo. Väčšinou ma štve, keď sa film líši od knihy, ale teraz podľa toho čo píšeš....veľmi dúfam, že sa bude líšiť a to dosť :D I keď chápem, že normálny človek by po tom všetkom možno naozaj skončil na práškoch, ale povedzme si úprimne, že v imaginárnom svete takéto reálnosti nechceme :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, v reálu to chápu, ale v imaginárním světě to měla být silná osobnost, která se jen tak nezhroutí! Vážně doufám, že to ve filmu pojmou trochu jinak a nebude to tak zoufalé. Taky se na film chystám, ale budu připravená na nejhorší :D.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky