Přečteno za prázdniny (a září)

Přeji krásný večer. Dnes jsem tady s dlouhým otravným seznamem všech přečtených knih. Původně jsem každou knihu chtěla rozebrat mnohem víc a to v několika článcích, ideálně po sériich, jenže knih neustále přibývalo, a já stále četla a články nepsala :D. Nechtěla jsem to však nechat plavat, a tak se pokusím každou alespoň stručně okomentovat a ohodnotit. Pro mě osobně je to na blozích dost užitečné, pomáhá mi to s výběrem knih, a do knihovny chodím s jasným cílem - ukořistit vše, co mě na internetu zaujalo. Doufám tedy, že to pomůže i vám a pokud jste některé z nich četli, moc ráda bych znala váš názor.

Jen bych měla upozornit na to, že jsem 5 dlouhých let nečetla - škola mi jaksi veškerou četbu znechutila a už jsem po žádné knize jen tak pro zábavu nesáhla. Na jaře se však stal zázrak a povstalecká trilogie Divergence a další antiutopická trilogie Hunger games mě do víru čtení opět dostaly. Zjistila jsem tedy, jak moc mám ráda sci-fi, fantasy, a že po těch letech ještě ráda sáhnu po dívčích románech.

ROMÁNY PRO ŽENY, DÍVČÍ ROMÁNY


Nebezpečná láska - Kateřina Petrusová
Začnu českou autorkou, která mi svou první knihou mafiánské série úplně vyrazila dech. Určitě nikdo z nás od české autorky tak skvělý výkon nečekal, a ono se to stalo! Petrusová vás dokáže vtáhnout do děje a už nepustit, to kvůli ní jsem místo spánku v noci bděla a do pěti do rána četla, protože jsem ji nemohla pustit z ruky.
Každá žena a dívka má přece ráda romantiku, ale tato kniha mi nabídla mnohem víc. Samozřejmě i když je to mafiánská série, tak řekněme si to popravdě - o tu mafii tam až tak moc nejde :D, ale na začátku mě moc bavilo sledovat přístup Paige k dítěti v těle dospělého muže (néé, není to žádné scifi, pouze psychický následek autonehody :D), no když se uprostřed knihy úplně všechno od základu změnilo, byla jsem zažraná ještě víc.
První díl je podle mě ze všech tří nejlepší a vřele ho doporučuji :). Za mě rozhodně 5 hvězdiček.




Nepřítel mého nepřítele
A teď se vám musím přiznat - čtení tohoto dílu jsem si nejspíš tak trochu pokazila sama tím, že jsem si nejdřív přečetla ten třetí. No ano, takto to dopadá, když čekám, než někdo vrátí knihu do knihovny a už mě to čekání přestane bavit :D. Každý díl tvoří nový příběh a není potřeba znát ten předchozí, takže vám tu četbu nijak nepokazí, ale samozřejmě se tam objevují známé postavy z předchozích dílů a tak se připravíte o překvapení, když budete druhý díl číst až po třetím :D.
Z toho vyplývá, že v tomto případě nedokážu být objektivní a říct, zda kniho byla opravdu o tolik horší, nebo za to může předem prozrazené rozuzlení, každopádně jsem při čtení knihu odkládala a dočítala jsem ji spíš z donucení. Pro mě to byl tedy mnohem slabší čtenářský zážitek, což ale neznamená, že to pro vás nemůže být skvělá četba, jen si nezkazte překvapení tak blbě jako já :D.



Zakázaná přitažlivost
A zde je ten viník, který mě donutil ke čtení, aniž bych měla přečtený předchozí díl. Ale co, stálo to za to :D. Obr Henry a malá drzá blondýnka je skvělá kombinace. Celé to bylo milé, hravé a sympatické, samozřejmě v tom není třeba hledat žádný hlubší smysl, kniha toho ve vás moc nezanechá, ale zaručeně pobaví, a to bylo v tomto případě přece účelem. Moc jsem si to užila, a tak se vůbec nebudu zlobit, když bude Petrusová psát dál a dál.









S hlavou v oblacích (pejru)
Nakonec jsem neodolala a vypůjčila jsem si i krátkou novelu přibližně o 100 stránkách. Bylo to tedy takové hezké romantické počteníčko na jeden večer. Mám daleko radši romány, ideálně 300-400 stran - ani příliš dlouhé, ani přílíš krátké, takže na tak krátké knížky nejsem vůbec zvyklá. Konec byl velmi osekaný a příliš idylický, blééé, až takto pohádkové konce vážně nemusím a právě kvůli tomu ubírám jednu hvězdičku. Jinak je to ale opět velmi povedený kousek od Petrusové :).



Roztomilé malé lhářky - Sara Shepardová
Určitě je všem jasné, že jsem se do této knihy pustila kvůli seriálu. Možná, že kdybych byla o pár let mladší, byla by to pro mě pecka a pokračovala bych i dalšími díly, možná taky ne...
Každopádně to bylo čtivé, stále nevím, jestli mi rozdělení vyprávění mezi čtyři hrdinky vadilo nebo ne, ono ta kapitola měla tendenci vždy skončit v tom nejlepším a přeskočit do vyprávění jiné dívky :D. Nic moc jsem od toho čekala, moc jsem toho ani nedostala, ale stejně jsou mé dojmy převážně pozitivní, a další díly už prostě vidět nemusím.







SCI-FI, FANTASY

Vampýrská akademie - Richelle Mead



Nikdy bych si nepomyslela, že mě zrovna TATO knižní série tolik uchvátí. No vždyť se na to podívejte - obálka prvního dílu je vážně děsná, anotace ke knize je vážně divná, a už samotný název knihy ve vás vyvolá pocit, že se bude jednat o trapný upíří škvár. Tak proč je tedy celá série hodnocena až tak kladně? A to nejen náctiletými? Co to vysoké hodnocení a nadšené komentáře? Odhodlávala jsem se k tomu dlouho, ale nakonec jsem se do knihy přece jen pustila, přetrpěla divný začátek (což je u takových knih vždycky, protože se najednou ocitnete v jiném světě, s jinými rasami a jinými pravidly), a pak to přišlo.
Vážení, Rose Hathaway je pro mě naprosto dokonalou knižní hrdinkou, je krásná, odvážná, drzá, ironická, sebevědomá, obětavá, silná a s každým dílem dospívá a její osobnost je vyvíjí.
Richelle Mead jsem si jako autorku zamilovala, a tak ve čtení jejich skvostů budu rozhodně pokračovat a taky že pokračuji :D. V Mrazivém polibku si mě navíc získala dosazením Adriana, který další částem dodal to, co v jedničce chybělo (samozřejmě nejen on, ale nemám na to celý článek:D). A co bylo nejšílenější byl fakt, že z toho dokázala udělat závislost, protože od třetího dílu ukončovala knihy tak, že jsem musela ve stejné vteřině sáhnout po té další a nechtějte vědět jaký je to pocit, když tu další zrovna nemáte po ruce :D.

Kdybych měla psát o každé knížce zvlášť... bylo by to na šest článků lidi, takže já už raději pomlčím, všichni si to povinně přečtěte, dávám 5 hvězdiček.



Pokrevní pouta - Richelle Mead

Na Vampýrskou akademii navazuje série Pokrevní pouta. Jak už jsem říkala, nemohla jsem toho jen tak nechat a pak jsem načala i tuto sérii. Byla jsem moc ráda, že je v tomto případě hlavní hrdinkou Sydney, která se ve VA objevuje od čtvrtého dílu a o které jsme toho zatím moc nevěděli. Asi bych se do této série nepustila, kdyby ji vyprávěla Lissa, kterou vážně nesnáším, nebo Jill, či někdo podobně nevýrazný.
No a hlavně - je tady Adrian! Bez něj by nějaké pokračování snad ani nemělo smysl :D.
Pokrevní pouta mě zase donutila číst do noci, a to jsem musela brzo ráno vstávat do školy. Autorka mě nezklamala, Sydney je sice úplně jiná, než má oblíbená Rose, ale přesto velice zajímavá a jen tak se nevzdává. Přesto tomu něco chybělo, stejně jako v první části VA, jsem ale přesvědčená o tom, že mě další díly uchvátí, už teď jsem na pokračování hodně zvědavá.


Hostitel - Stephenie Meyer
Tuto knihu jsem měla půjčenou už potřetí a stále jsem se k ní nemohla dokopat. V nějakých těch patnácti letech mě samozřejmě také zastihla vlna Stmívání a tak jsem se během těch let chtěla už tolikrát pustit do Hostitele, ale ne, nikdy se mi to nepovedlo, vždy jsem tu bichli vrátila zpátky nedotčenou.
Tentokrát jsem se překonala a když už jsem měla ta sebou přečtených tolik knížek v tak krátkém čase, tak jsem si řekla, že to prostě dočtu, i kdyby mě to mělo unudit k smrti.
A vážně, těch prvních 100 stran bylo šílené utrpení... naprosto zoufalé čtení, odkládání knihy po pár stránkách, dlouhé čekání na to, až se to konečně rozjede. Naštěstí se to vážně rozjelo, dokonce mě to i půl knihy bavilo, dokonce mi i slzička ukápla, ale stejně má kniha spoustu nedostatků, polovina je vážně nudná a hlavní hrdinku jsem si prostě nemohla oblíbit - proto je to pro mě průměr.


EROTICKÉ ROMÁNY









Padesát odstínů šedi - E.L.James

Ano, vím, že se tento článek jmenuje přečteno, takže bych tu měla mít jen knihy, které jsem dočetla do konce, ale myslím si, že přetrpět 400 stránek této slátaniny k vytvoření názoru úplně stačí :D.
Nevím co jsem si myslela, asi že když je to populární, tak to má nějaký důvod. Asi že to bude skvěle napsané, bude to mít zajímavý příběh, hloubku, erotické scény. Ehm, tak to jsem se sekla.
Bylo to prostě jen nekvalitní porno, které se tváří jako román. Autorka toho za svůj život zřejmě moc nenačetla, protože její slovní zásoba je tak chabá, že se stejné věty prostě jen od dvě stránky opakují a střídají mezi sebou. V českém překladu navíc na každé stránce narážíte na oslovení "bejby" a to je to celé spíš směšné. A ta erotika - jestli tohle ženy chtějí, tak je mi jich líto, já vážně netoužímm po sadistickém chlapovi posedlým kontrolou, který je navíc úplně nudný a Ana ještě horší, postavy vážně nestály za nic, stejně jako kniha. Byla to pro mě taková ztráta času, že jsem se té poslední dvoustovky stran raději ušetřila. Teď je mi akorát smutno při myšlence na to, že se kniha líbila mé babičce... :D

Nabíječ - Alice Claytonová
Tento erotický román naštěstí zklamáním nebyl, tady jsem našla aspoň nějaký děj, spoustu humoru a povedených situací, navíc se hlavní hrdinka jmenuje Caroline, tak jak mi může román nebýt sympatický :D. 
I přes všechny klady je román docela zapomenutelný, ale na pobavení úplně stačí. Na začátku jsem sice vůbec nevěděla, jestli se konečně někdy začtu, ale od scény se Simonem už to šlo samo. Takové hašteření je v knihách i ve filmech vždycky fajn, a i přes to, že se nejedná o nic světoborného, dávám knize 4 hvězdičky a všem milovníkům tohoto žánru doporučuji.





NOVELY

Spánek - Haruki Murakami
Nakonec musím připojit i jednu novelu, kterou jsem si kupovala už v zimě, ale přečetla ji až o prázdninách.
Já vím, je to existenciální novela, neměla bych v tom hledat žádný příběh nebo logiku, ale ať už prosím chlapi nepíšou z pohledu ženy. 
Dokážu toho hodně přetrpět, ale rozhodně ne japonce, který si myslí, že dokonale vystihne myšlenky ženy v domácnosti a vlastně poukazuje na to, jak je zbytečná a jak je její život prázdný. Vůbec to nechci rozebírat, knížku jsem si koupila proto, že mě zaujala svou anotací a hlavně vzhledem. Ať už je kniha jakkoli špatná, obsahuje nádherné, přímo skvostné ilustrace od Kat Menschik. Všechny ilustrace obsahují pouze tři barvy - temně modrou, stříbrnou a bílou, a jsou o to krásnější.
Na ukázku vám sem dávám obrázky, ovšem z internetu nevypadají tak skvostně jako živě, kdy se stříbrná krásně leskne (na netu je z toho šedá...).
Knihu tedy nebudu vůbec hodnotit, k obsahu se už nikdy nevrátím, ale ilustrace si vždy ráda prohlédnu.





Už raději nepočítám, jak dlouho jsem tento článek psala, ale musela jsem. Bylo by mi hrozně líto, kdybych se s vámi zrovna o přečtené knihy nepodělila.

A teď mě samozřejmě ze všeho nejvíc zajímá, zda jste něco z mého seznamu četli, a co na to říkáte vy! Klidně přijmu i nějaká vaše doporučení, sice už mám sama vytvořený dlouhý seznam knih, které si chci přečíst, ale stejně jich neustále přibývá :D.

Těším se na vaše komentáře :)
Mějte se krásně,
Vaše Caroline*

Komentáře

  1. Mě se 50 shades of grey líbilo :) Ale tak každému nesedne všechno :)

    Welcome!♥Reviews everywhere

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, holt to nebylo nic pro mě a zase jiné věci můžu :)

      Vymazat
  2. Já jsem z tohoto nic nečetla, nic méně na 50 odstínů jsem se chystala, spolužačky jsou z toho unešené :D. Jinak mě překvapila ta Vampýrská akademie, já jsem si vždycky myslela, že je to blbost :D. Co se týče knížek, tak bych ti doporučila Janu Eyorovou, pokud si nečetla :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janu Eyrovou mám ráda ve filmových i divadelních zpracováních, takže jsem se na knížku už mnohokrát chystala, snad se k tomu někdy konečně dostanu :D
      Vážně to blbost není, i když jsem si to původně taky myslela, o to větší překvapení to bylo :) mrkni na hodnocení a komentáře lidí na databázi knih, to mě k tomu přesvědčilo.
      No Padesát odstínů šedi fakt nebylo nic pro mě, ale někomu se to líbit může, tak zkusit to můžeš :D

      Vymazat
  3. Zajímavé knížky. Většinu z nich jsem nečetla. :D Kromě Pokrevních pout. Ty jsem četla, ale moc mě nevzala, protože nejsem na tyhle typy příběhů. :D Ale podle tvých tipů musím nějakou vyzkoušet, ráda čtu takové, u kterých nemusím právě moc přemýšlet, ale spíš se jen zasmát... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jestli jsi začala číst pokrevní pouta aniž bys měla přečtenou Vampýrskou akademii, tak to muselo být docela zvláštní :D nedokážu si to představit, ono to dost navazuje, ale u těch sérií od Richelle Mead je to vážně tak, že první díl ještě nebývá tak skvělý a s každým dalším to nabírá grády :D
      Tak to určitě něco vyzkoušej, jsem zvědavá, jestli se ti něco zalíbí :)

      Vymazat
  4. To si všetko prečítala za tri mesiace? o.O
    50 Shades som čítala cez prázdniny aj ja, ale veľmi ma to nezaujalo :D Som rada, že máš na to podobný názor ako ja :D To sa naozaj páčilo tvojej babke???? :D :D :D

    http://31shadesofaubergine.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No fakt, babičce, tetě, kamarádkám, šílené :D já byla fakt znechucená, jsem ráda, že to někdo vidí stejně :D
      No ano, a ještě před prázdninami jsem přečetla 6 knížek, ale o těch jsem už psala, a čtu pořád dál, úplně mě to chytlo :)

      Vymazat
  5. Tedy přečetla jsi toho vážné hodně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím totiž dohnat těch 5 let nečtenářství :D

      Vymazat
  6. :D Ten popis poslední knihy mě teda dost odradil.. a nejvíc mě dostal název "Nabíječ" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, nabíječ byl fajn :D:D No kvůli jednomu mému komentáři u Spánku se na mě už jeden chlapec urazil a psal mi zprávu, jak jsem ho šokovala :D možná bych neměla psát svůj názor tak ostře, ale nemůžu si pomoct :D.

      Vymazat
  7. Tak prečítať toľko kníh , si šikulka :)

    OdpovědětVymazat
  8. zdravím další red-head girl :) vítej v klubu :3...tomu fifty shades of grey říkám 50 odstínů sraček, je to naprosto primitivní čtení :D

    www.andie-chambers.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Nepřítele mého nepřítele jsem dnes dočetla. A byla jsem nadšená, moc se mi to líbilo ačkoli jsem k tomu byla po prvním díle skeptická.
    Za to do třetího dílu se mi moc nechce, když jsem viděla kdo je hlavní mužskou postavou. Ale třeba překvapí ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se teda trojka moc líbila, byla asi nejzábavnější a právě že to s nemluvným Henrym a mladičkou Emily hezky fungovalo, ale každému se něco líbí víc a něco míň, ale myslím, že zatím každá knížka od Petrusové stojí za přečtení :)

      Vymazat
  10. Jej ono těch knížek je víc :-)
    50shades je jasných, jako příběh ho ničem, ale bylo to čtivé a všechny tři díly jsem přelouskala.
    Do Hostitele jsem se musela začíst, S.Meyer má zvláštní dar. Její knížky mě ze začátku vůbec nebaví (stejný průběh jsem měla i u Stmívání) a pak se od nich nemohu odlepit.

    Víc jsem z tvého seznamu nečetla.
    Každopádně - tos celé léto nedělala nic jiného,ne? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, a stále toho přibývá :D
      Zase nemůžu říct, že by se to četlo špatně, četlo se to rychle, ale od asi sté stránky mě to iritovalo tak moc, že pro mě následujících 300 bylo vážně utrpením a znechutil mě vůbec fakt, že to stále čtu, takže jsem toho musela nechat a ušetřit se dalšího trápení :D
      Hostitel byl fajn, ale stejně jsem od toho čekala víc po tom, co jsem četla knihy od Richelle Mead, která píše úžasně zábavně, jsem milovnicí vtipných, propracovaných a originálních dialogů, když navíc často obsahují ironii, sarkasmus, nebo jiné kousavé poznámky, které mě donutí se smát nahlas, tak je to pro mě to pravé čtení :D pak samozřejmě taky rozmanitost postav a propracované charaktery... prostě jsem si její knihy zamilovala a nevím, kdy mi zase něco jiného bude připadat aspoň stejně dobré :D
      No celé léto jsem pracovala, proto pro mě byla četba vždy hezkým večerním odpočinkem a aspoň jsem se měla po práci na co těšit :D Ted mám pro změnu ještě školu, novou práci, čtení a ještě se musím věnovat příteli a kamarádkám, pak to tak dopadá, že nestíhám psát na blog :D

      Vymazat
    2. Díky za tip na další autorku,kterou si moc ráda přečtu, už jdu shánět knížky. Máš nějakou knížku kterou bys od ní vyloženě doporučila?
      Wow, škola, nová práce...máš toho teda dost :-) mě stačí jen ta práce a péče o přítele a domeček :-)
      taky večerní čtení beru jako relax. A hlavně po tom skvěle vytuhnu. Ačkoli kolikrát se musím od knížky úplně utrnout a jít spát, jinak bych ráno nevstala :-)

      Vymazat
    3. Richelle Mead píše série knih, rozhodně je třeba začít již zmiňovanou Vampýrskou akademii, nenech se odradit nevábnou obálkou a názvem, obsah je skvělý a knihy jsou díl od dílu lepší, je to perfektní čtení na večer :) na to navazuje série Pokrevní pouta, jsem teď u čtvrtého dílu a pátý bude v ČR vydán až v prosinci, bojím se, že se nedočkám :D. Tato série je stejně úchvatná jako VA, ale jak říkám, je to navazující série, ale myslím, že každý, kdo začne s Vampýrskou akademii už nebude chtít přestat a ani se nenaděješ a budeš mít přečteno, je to hrozně návykové :D. Takže tyto dvě série rozhodně doporučuji, píše zároveň ještě jednu, která se jmenuje Sukuba, a ta mě moc neláká a podle hodnocení taky vypadá na slabší oproti předchozím dvěma, takže se do ní asi nepustím. Každopádně se na její knihy mrkni na databázi knih, většinou to hodnocení odpovídá a komentáře lidí mě přesvědčí k tomu, jakou knížku si vybrat, nakonec je to vždy dobrá volba :)

      Vymazat
    4. Vampírskou akademii nemůžu do tabletu sehnat :(
      Sehnala jsem Sakubu,ale ještě uvidím.
      Právě když jsem vlezla na cbdb.cz tak jsem nevěděla kde u ní začít, jestli ty knížky nějak navazují a tak. Takže začít VA a pokračovat Pokrevními pouty. Dobrý vědět ;) díky.

      Vymazat
  11. Wau ja som tolko asi neprecitala asi za cely moj zivot, no sice mozno nejaky takyto pocet , ale toto leto nic zo mna a z citania ach hanba mi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nutit se k tomu nemůžeš, nevím co mě to popadlo, ale já fakt roky nečetla vůbec a pak najednou jsem si bez čtení nedokázala život představit :D

      Vymazat
  12. Vampýrská Akademie <3 filmy i přebaly knih klamou ale obsah..Mám uplně stejný názor :3 Jinak Hostiteli bych dala víc. jako knížka i film se mi to celkem líbilo. 50 odstínů...už ani ten popis mě nezaujal, raději čtu knížky které nejsou tak mainstream :)

    www.mysocialshake.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, obsah je úžasný :). Tak Hostitel špatný vůbec není, ale už jsem psala, co mi vadilo a proč bych tomu nedala víc, každý to má jinak, ale určitě nemůžu říct, že by nebyl dobrý :)
      No já právě chtěla vědět kolem čeho byl ten humbuk, a jednou jsem to zahlédla v knihovně, tak jsem si těch 50 odstínů teda půjčila, ale nijak jsem to nevyhledávala...

      Vymazat
  13. No teda. Já sebe pokládám za celkem úspěšného čtenáře,ale na tebe vážně nemam :). Tvého velkého výběru jsem četla jen jednu (stydím se). Zaujala mě ale víc než jedna :). Také mám ráda sci-fi a fantasy,takže určitě sáhnu třeba po Vampírské akademii,možná i po Hostitelovi,i když ho popisuješ jak průměr. A vůbec jsem nevěděla,že Divergence je i kniha! Takže i to je můj další cíl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No doháním, stále doháním to, co jsem zanedbala a chci toho přečíst tolik, že snad nebudu dělat nic jiného :D. Ale ne, střídají se mi tu na stole různé knižní hromádky, ale musím se omezovat, přece jen mám školu, práci a lidi, kterým se musím věnovat, čtu tedy přiměřeně :D a nemáš se za co stydět, za celý život jsem toho přečetla strašně málo.
      Divergence určitě - psala jsem o tom článek, knížka je úžasná a to i pro toho, kdo už viděl film. Hostitel není špatný a třeba tě zaujme víc, já jsem už hlavně věděla o čem to bude...
      A o Vampýrskou akademii by se neměl nikdo ochudit! Je to skvělé a zábavné čtení, které musí snad každého pohltit :D

      Vymazat
  14. Mám ráda tyhle články, aspoň mám vždy o důvod víc zajít do knihovny :) tentokrát se poohlídnu po knize Nabíječ :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :) určitě mi pak napiš své dojmy, jestli se do něj pustíš :)

      Vymazat
  15. Nectu, ale tento clanek nebyl vubec otravny. Ja shanim jednu knizku, ktera je pry takova desiva a ted je strasnym hitem jeji druhy dil, jmenuje se Sirotcinec slecny Peregrinove:)

    OdpovědětVymazat
  16. diky za tipy, urcite neco prectu:)

    PS: Zvu te na svoji giveaway o svuj vlastni design obal na technologii:)
    http://bridgeofmemories.blogspot.co.uk/2014/10/giveaway-design-your-own-cases-and.html#comment-form

    OdpovědětVymazat
  17. Čo sa kníh týka, ja si najviac frčím na tragédiách a vtipných poviedkach. A mysterióznych trileroch, z ktorých ti ide hlava vybuchnúť. Klamárky som chcela tiež čítať, ale tá ich zamotanosť ma od toho dosť odvádza...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D No jo, každá máme to svoje. To já se těch antiutopických sci-fi románů pořád nemůžu nabažit :D stejně jako sérií od Richelle Mead

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky